Wat is de geschiedenis van Usenet?


Geschiedenis van Usenet – Alles wat u moet weten in 2022
Usenet is één van de oudste online platforms die al meer dan tientallen jaren bestaan. Het werd oorspronkelijk ontwikkeld om het oude aankondigingssysteem in BBS-stijl te vervangen, maar later werd het zeer groot en zeer populair. Als u een Usenet-gebruiker bent en u wilt de geschiedenis van Usenet kennen, dan is deze gids voor u bedoeld. Hier zullen wij u alles vertellen wat u moet weten over de geschiedenis van Usenet. Laten wij er eens induiken.

Oorsprong van Usenet – 1979
Laten we beginnen met de oorsprong van Usenet en waarom het in de eerste plaats werd uitgevonden. In de jaren 1970 was er geen modern systeem om bestanden over lange afstanden op afstand te bezorgen, en studenten wilden een systeem waarmee zij grote bestanden op lange afstanden konden delen zonder enige beperkingen. Het is hier ook interessant op te merken dat het moderne internet in die tijd beschikbaar was onder de vlag van ARPANET, maar het was alleen beschikbaar voor geselecteerde instellingen en personen, en daarom was er een dringende behoefte aan een systeem waarmee de studenten gemakkelijk bestanden konden delen.

Om dit probleem aan te pakken begonnen de twee studenten van Duke University, Tom Truscott en Jim Ellis genaamd, Usenet, en hun doel was om de servers van hun universiteit te verbinden met de servers van de University of North Carolina (UNC). Zij konden de servers via telefoonmodems met elkaar verbinden, en zo konden zij berichtenbestanden delen via de modem, en zo werd Usenet uitgevonden.

Toen Usenet eenmaal was uitgevonden, werd het beschikbaar gesteld aan de studenten van beide universiteiten, en al gauw werd het ook erg populair. Na het succes van Usenet werd het ook toegankelijk gemaakt voor het grote publiek, omdat veel mensen dit platform wilden gebruiken om berichten te delen en contact te leggen met hun vrienden en collega’s op grote afstand. De ontwikkelaars van Usenet creëerden ook A News, dat het eerste Usenet-pakket was, en het stelde gebruikers in staat om met Usenet in contact te komen.

B Nieuws – 1981
Toen Usenet eenmaal beschikbaar was voor het grote publiek, werd het erg populair, en duizenden mensen gingen er elke dag op, wat enkele grote problemen met A News aan het licht bracht. Om de problemen van A News aan te pakken, ontwikkelden de twee heren, Mark Horton en Matt Glickman, B News, dat ontwikkeld werd om de beperkingen en problemen van A News op te lossen. De ontwikkelaars van B News maakten ook gebruik van de DARPA Connection van hun instituut (Cal-Berkeley), en zij zullen om een verbinding tussen Usenet en ARPANET (het moderne internet) tot stand te brengen.

Toen B News eenmaal voor het publiek beschikbaar was, werd het al snel erg populair, omdat het beter en efficiënter was dan A News.

In 1983 werd de ontwikkeling van B News overgedragen aan Rick Adams, die de ontwikkeling van het pakket beheerde tot 1989.

De Backbone Cabal – 1983
Naarmate de jaren verstreken, werd Usenet erg populair , en er kwamen veel nieuwe servers en gebruikers op het platform, wat tot grote chaos leidde. Aangezien Usenet geen gecentraliseerd platform was, namen de serverbeheerders op eigen houtje beslissingen, en er waren veel problemen met betrekking tot propagatie, nieuwe nieuwsgroepen, en meer.

Er was dus behoefte aan een centrale organisatie die leiding zou geven en de steun had van de meerderheid van de gemeenschap. In dit verband hield Mark Horton de contactinformatie bij van alle grote Usenet-servers en hun beheerders. Gene Spafford gebruikte deze informatie om contact op te nemen met de beheerders van grote Usenet-servers en smeedde een alliantie, “The Backbone Cabal,” om de grote problemen aan te pakken.

De Backbone Cabal was een effectieve alliantie, en zij leidde de grote initiatieven zoals The Great Renaming en andere. De alliantie was effectief tot 1993, toen de oprichter van de alliantie, Gene Spafford, stopte met zijn Usenet-beheerstaken.

NNTP – 1986
Toen Usenet werd opgericht, gebruikten de oprichters het UUCP-protocol, dat in principe gebaseerd was op telefoonlijnen, en het was niet erg efficiënt. In het midden van de jaren ’80 werden populaire technologieën zoals always-on internet, ethernet local area networks, en TCP/ICP protocol steeds populairder. Dus gebruikten Phil Lapsley, Brian Kantor, en Erik Fair deze geavanceerde technologieën en creëerden het NNTP-protocol, dat Usenet efficiënter dan ooit maakte.

Een van de grootste voordelen van NNTP +20was dat de ontwikkelaars er newsreaders clients mee konden maken, die de gebruikers op hun computer kunnen installeren en toegang krijgen tot de artikelen die zij willen zien. Een ander voordeel van NNTP was dat het de exploitatiekosten van het netwerk in grote mate verminderde.

UUNET – 1987
In de loop der jaren werd Usenet een zeer populair platform, en het verwerkte veel verkeer, wat grote problemen veroorzaakte voor de exploitanten van de sites. In 1987 richtte Rick Adams UUNET op, dat een non-profit ISP-dienst was met als hoofddoel het verschaffen van toegang tot Usenet, het uitwisselen van e-mail, en het beheren van een grote opslagplaats van UNIX en zijn documentatie.

Adam gebruikte de lening van USENIX om UUNET op te richten, en hij kon de volledige lening binnen een paar jaar terugbetalen omdat UUNET zeer succesvol bleek te zijn. Het is ook belangrijk om hier op te merken dat UUNET één van de eerste commerciële ISP-diensten was in het begin van de jaren 90.

De grote naamsverandering – 1987
1987 was een belangrijk jaar voor Usenet, want het was het jaar van De Grote Hernoeming. Na het succes van UUNET en B News werd Rick Adams een zeer invloedrijke figuur in de Usenet gemeenschap, en toen hij het idee opperde om de naamgeving van nieuwsgroepen te standaardiseren en de hiërarchieën uit te breiden, volgde de gemeenschap.

In 1987 stelde de Backbone Cabal voor om Usenet te reorganiseren, en zij stelden voor om nieuwe hiërarchieën toe te voegen. Vóór de grote hernoeming waren er slechts drie hiërarchieën (net. *, mod. *, en fa. *) beschikbaar.

Zodra De Grote Cabal het idee voorstelde, leidde dat tot grote discussie, en veel belangrijke spelers van de gemeenschap waren tegen het idee, omdat zij meenden dat het hen zou beperken. Na een grondige discussie was de meerderheid van de gemeenschap het er echter mee eens, en het leidde tot het ontstaan van nieuwe hiërarchieën. Als resultaat van de grote hernoeming werden de volgende hiërarchieën gecreëerd

Misc.
Comp.
Sci.
Soc.
Talk.
Nieuws.
Rec.


Alt. Hiërarchie – 1987
De Grote Hernoeming leidde tot het ontstaan van nieuwe hiërarchieën, maar toch waren veel belangrijke spelers in de gemeenschap er niet gelukkig mee. Daarom besloten zij een nieuwe Alt. Hierarchy te maken, die goed ontvangen werd omdat hij niet onder de invloed van de Grote Cabal stond, en hij werd al snel een van de populairste Usenet hierarchies.

1987 – C Nieuws
1987 was ook het jaar van C News, dat eigenlijk ontwikkeld was om B News te vervangen. B News was een geweldig programma, maar het had enkele bugs, die leidden tot de ontwikkeling van een nieuw programma. De ontwikkeling van C News werd begonnen in 1987, en het bleef in ontwikkeling tot het midden van de jaren ’90.

InterNetNews – 1991
Het probleem met B News en C News was dat ze niet erg efficiënt waren, en er was behoefte aan een nieuw programma. In 1991 ontwikkelde Rick Salz een nieuw programma, InterNetNews of INN, dat de plaats innam van het B News en C News. INN is nog steeds het meest populaire en gebruikte nieuwsserver programma, en het wordt onderhouden door Internet Systems Consortium.

UsenetUDP – 1996
Aangezien Usenet een populair platform was en het elke dag door duizenden gebruikers bezocht werd, was er behoefte aan een systeem om spam-inhoud op het platform te verwijderen. In 1996 werd het Usenet Doodstraf (UDP) systeem ingevoerd om Spam op het platform te behandelen.
Thunderbird – 2004
In 2004 lanceerde de Mozilla stichting Thunderbird, waarmee Usenet gebruikers de software als Newsreader konden gebruiken.

Conclusie
In deze gids hebben wij de gedetailleerde geschiedenis van Usenet en de belangrijkste ontwikkelingen in verschillende jaren beschreven. Als u het leuk vond, deel het dan met uw gemeenschap. Als u ook geïnteresseerd bent in toegang tot Usenet, kijk dan eens in onze sectie Usenet recensies, waar wij recensies hebben gedeeld van alle grote Usenet Service Providers.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.