Wat is Usenet? Volledige Gids voor Usenet & Hoe het te gebruiken in 2022


Als u nog nooit van Usenet gehoord hebt, bent u zeker niet de enige. Dit verbazingwekkende communicatieplatform wordt nog steeds stevig onder de pet gehouden door de gemeenschap van mensen die het gebruiken.

Hoewel het er was vóór dingen als het World Wide Web, blogs, online fora, en sociale media, heeft Usenet zich stilletjes op de achtergrond ontwikkeld en zal het er waarschijnlijk nog vele tientallen jaren zijn.

Usenet is een van de oudste werkende netwerkcommunicatieplatforms en is als een symbiotische kruising tussen Reddit en BitTorrent, maar het is ook zo veel meer.

Als u graag online chat, toegang hebt tot bijna elk discussie-onderwerp ooit, digitale media downloadt, of video streamt, en als u dit allemaal wilt kunnen doen terwijl u geniet van supersnelle snelheden en betrouwbaarheid, dan is Usenet zeker iets wat u moet overwegen te gebruiken!

In dit artikel bekijken wij wat Usenet eigenlijk is en laten wij u zien hoe het werkt, zodat u het ook kunt gebruiken.

Geschiedenis van Usenet

Usenet – of “Unix Users Network” – had de basis van ons moderne internet kunnen zijn, maar was iets te moeilijk om te gebruiken.

Het werd oorspronkelijk helemaal in 1979 ontwikkeld en was bedoeld om informatie door de ruimte over te brengen, als alternatief voor het door het Amerikaanse leger gecontroleerde Arpanet-systeem, dat uiteindelijk wel uitgroeide tot het internet dat wij nu kennen.

Duke University studenten Jim Ellis en Tom Truscott, samen met hun University of North Carolina metgezel, Steve Bellovin, wisselden in 1979 voor het eerst met succes gegevens uit tussen deze Amerikaanse universiteiten, met behulp van twee UNIX computers waarop het UUCP (Unix to Unix Copy) protocol draaide. Dit bracht Usenet tot leven.

Hoewel het veel minder bekend is dan het internet, is Usenet sindsdien op de achtergrond gestaag gegroeid en er zijn nu honderdduizenden Usenet nieuwsservers over de hele wereld, die samen ongeveer 30.000 terabytes aan gegevens bevatten.

Wat is Usenet?

Tegenwoordig is Usenet te vergelijken met een online bulletin-board, discussieplatform of forum, vergelijkbaar met andere forums op het internet. Usenet is onderverdeeld in verschillende onderwerpen, die “nieuwsgroepen” worden genoemd, en deze worden geplaatst op een wereldwijd netwerk van servers, die “newsservers” worden genoemd.

Het is een platform dat zijn miljoenen gebruikers ook in staat stelt bestanden (binaries genaamd) op de nieuwsservers op te slaan, zodat andere leden ze kunnen downloaden. U kunt er dus mee chatten en bestanden delen, wat misschien niet zo veel lijkt; maar het verschil tussen Usenet en soortgelijke diensten op het internet is dat Usenet volledige, onbeperkte download- en toegangssnelheden biedt en over het algemeen een echt vrije uitwisseling van inhoud en informatie mogelijk maakt.

Wij zeggen “over het algemeen” omdat het ervan afhangt welke Usenet nieuwsgroep u op dat moment gebruikt. Elke is gewijd aan een ander onderwerp en enkele van de nieuwsgroepen die u in de bovenste hiërarchie van onderwerpen zult vinden zijn onder andere:

alt. = “alternatief”. Dit is de populairste en biedt onbelemmerde en ongemodereerde toegang tot zijn diverse discussies en downloads.
comp. = computer-gerelateerde onderwerpen
humanities. = geesteswetenschappen, cultuur, en kunsten
misc. = diverse onderwerpen die niet in andere categorieën passen
news. = discussies over of in verband met Usenet
rec. = recreatieve activiteiten, vrije tijd, kunst, cultuur, ontspanning
sci. = wetenschap en technologie
soc. = sociale onderwerpen
talk. = algemene babbel, godsdienst, politiek, enz.
Er zijn ongeveer 200.000 nieuwsgroepen met duizenden berichten en andere inhoud. Als u er geen vindt die bij uw interesses past, kunt u er zelf een oprichten.

Waarom gebruikt dan niet iedereen Usenet de hele tijd? Jammer genoeg is Usenet een beetje moeilijk toegankelijk en te navigeren, vooral als u enkele van de beschikbare binaries wilt downloaden. Eind jaren ’90/begin jaren ’00 creëerde een site genaamd Newzbin het NZB bestandsformaat toen zij de binaries van Usenet begonnen te indexeren.

NZB-bestanden zijn het equivalent van een torrent-bestand voor Usenet, wat betekent dat het bestanden zijn die eenvoudigweg naar de binaire downloads op de servers van Usenet verwijzen, zodat u de inhoud ervan kunt downloaden. Newzbin werkt niet meer; er zijn echter andere toepassingen die u kunt gebruiken om de door u gewenste inhoud te vinden en te krijgen uit de enorme databank van Usenet.

Een makkelijke manier om usenet te navigeren is spotnet en spotweb.

Hoe werkt Usenet?

Om toegang te krijgen tot de inhoud van Usenet – inclusief binaire downloads – heeft u drie primaire componenten nodig.

U hebt een abonnement op een Usenet provider nodig (waarmee u toegang krijgt tot de bestanden op de servers van Usenet), een Usenet indexer (een zoekmachine om naar inhoud te zoeken of NZB-bestanden te vinden), en een Usenet client of newsreader (waarmee u Usenet-inhoud kunt bekijken en/of binaire bestanden kunt downloaden).

 1. Een Usenet-aanbieder kiezen
  Helaas kunt u Usenet niet bezoeken op dezelfde manier als u een website zou bezoeken. Het is ook geen peer-to-peer file-sharing dienst zoals de meeste torrent download sites. In plaats daarvan hebt u een Newsgroup Service Provider nodig om toegang te krijgen tot Usenet en er doorheen te kunnen surfen.

Er zijn heel wat goede Usenet providers om uit te kiezen, maar bij het maken van uw keuze zou u de volgende belangrijke kenmerken in overweging kunnen nemen:

Retentie
Retentie verwijst naar de duur van de tijd die providers u toegang garanderen tot de Usenet-inhoud en binaries die zij op hun servers bewaren. Aangezien er elke dag zoveel gegevens aan de Usenet nieuwsservers worden toegevoegd, kunnen de providers het niet allemaal eeuwig bewaren.

Om dit te omzeilen bewaren zij slechts een bepaald aantal dagen gegevens (vanaf de datum waarop die voor het eerst gepost zijn) en dat verschilt van provider tot provider. Bij de meeste providers is dat meestal een jaar, maar het kan variëren.

Ook hebben veel providers verschillende bewaardagen voor binaire en tekst, waarbij de bewaardagen voor tekst meestal hoger zijn (d.w.z. zij kunnen binaire bestanden 365 dagen aanbieden, terwijl tekst bijvoorbeeld 1.460 dagen bewaard wordt).

Maandelijkse overschrijving
De maandelijkse overdracht geeft de hoeveelheid gegevens aan die u per maand kunt downloaden. Dit wordt gewoonlijk gemeten in GB en varieert van minder dan 5 GB tot onbeperkt.

Verbindingen
Dit verwijst naar het aantal verbindingen dat u tegelijkertijd kunt maken. Dit is van belang voor gebruikers die met meer dan één apparaat tegelijk verbinding willen maken, maar ook voor gebruikers die meer dan één download tegelijk willen hebben. Gelukkig bieden de meeste providers meer verbindingen dan de meeste gelegenheidsgebruikers nodig hebben.

Voltooiingspercentage
Dit verwijst naar het percentage berichten dat met succes tussen de dienstverleners verzonden wordt. Als er ook maar één bericht ontbreekt, kan dat een binair volledig onleesbaar maken, dus is het belangrijk dat uw provider een hoog voltooiingspercentage heeft; de meeste providers bieden echter een voltooiingspercentage van meer dan 99%, dus u zou goed moeten zitten.

Andere functies
Functies zoals SSL toegang en dergelijke variëren sterk tussen toegangsproviders. Het is altijd een goed idee om gegevens te versleutelen bij het downloaden, en veel Usenet providers bieden dit standaard aan. Zo niet, dan kunt u altijd een VPN gebruiken om uw algemene online veiligheid te verbeteren.

U moet nooit een bedrijf gebruiken dat geen gratis ondersteuning aan zijn klanten biedt, wie het ook zijn! Het is ook belangrijk dat u zich gemakkelijk kunt afmelden als u niet tevreden bent. Gratis proefperiodes zijn ook goed.

Als u eenmaal een provider gekozen hebt en u aangemeld hebt, noteer dan uw gebruikersnaam en wachtwoord, en het serveradres (dat zal er ongeveer zo uitzien als “something.examplehost.com”) en het poortnummer dat u van hen krijgt (als SSL inbegrepen is, zorg er dan voor dat u ook een poortnummer voor SSL krijgt).

 1. Stel uw index (of zoekmachine) in
  In tegenstelling tot het zoeken op het internet met een zoekmachine, zijn de gegevens van Usenet niet zo gemakkelijk te verkennen. Ja, u kunt handmatig de servers van uw Usenet provider doorzoeken, maar dat is echt omslachtig, dus de meeste mensen nemen een Usenet index, want die doet het werk van een zoekmachine voor u.

Alles wat u hoeft te doen is de zoekterm in te voeren voor wat u wilt vinden, de berichten selecteren die overeenkomen, de.nzb bestanden downloaden die u wilt, en ze dan openen in een Usenet client/newsreader.

Er zijn een aantal indexeerprogramma’s beschikbaar, en sommige zijn gratis als u bereid bent advertenties en dergelijke te aanvaarden. Zoek gewoon op het web naar “Usenet indexer” om er een te vinden die het best bij u past.

 1. Zoek een Usenet client (of nieuwslezer)
  Een Usenet nieuwslezer of client is een programma waarmee u de inhoud van Usenet kunt openen en bekijken, en ook de binaire bestanden kunt downloaden.

Er zijn drie soorten clients:

Newsreader
Een nieuwslezer wordt bijna altijd uitsluitend gebruikt voor het doorbladeren van tekst in de nieuwsgroepen. Met een nieuwslezer kunt u wel binaire bestanden downloaden, maar ze zijn nogal moeilijk in het gebruik, dus niet aan te raden voor downloads.

NZB downloader
Zoals de naam al aangeeft, zijn deze bedoeld voor het downloaden van de binaire geïdentificeerd door de.nzb bestanden, maar niet echt bedoeld voor het doorbladeren van tekstdiscussies.

Hybride
Dit is een combinatie van de twee bovenstaande client-types, waarmee u tekstbijdragen kunt openen en binaire bestanden kunt downloaden. Hybride programma’s hebben natuurlijk hun voordelen, maar ze zijn bijna nooit gratis, plus de meeste zijn geen cross-platform programma’s, dus daar moet u bij uw keuze rekening mee houden.

 1. Laatste stappen
  De laatste stappen zullen variëren, afhankelijk van welke Usenet provider, newsreader/client, en indexer u gekozen hebt, maar hier is een korte samenvatting van de stappen die u waarschijnlijk zult nemen:

Installeer en begin met het instellen van uw Usenet client en/of newsreader.
Wanneer uw client/newsreader u om uw servergegevens vraagt, is dit de plaats waar u de servergegevens van uw Usenet provider toevoegt. U moet ook de gebruikersnaam en het wachtwoord van uw provider toevoegen.
Als uw provider u SSL geeft, moet u dat hier inschakelen en het relevante SSL-nummer in het veld “Poort” toevoegen. In het veld “Connections” vult u het maximum aantal verbindingen in dat uw provider u geeft.
Volg verder de instructies om uw Usenet client/newsreader in te stellen. Het zou na afloop opnieuw moeten opstarten en in dit stadium zult u waarschijnlijk het adres krijgen dat u zult gebruiken om uw client/newsreader vanuit uw browser te openen (het zal waarschijnlijk iets zijn dat lijkt op “http://localhost:8080”). Maak een bladwijzer van deze link. Dit is de link die u nodig hebt om toegang te krijgen tot de interface van uw client/newsreader.
Open uw Usenet zoekmachine en zoek naar de inhoud die u wilt. Als u er één gevonden hebt, klik dan op het vakje ernaast en klik dan op de knop met iets als “Create NZB” of iets dergelijks. Dit zal het.nzb bestand naar uw PC downloaden.
Zodra het gedownload is, gaat u naar de link met uw bladwijzer om de interface van uw client/newsreader te openen. Zoek de knop/link die iets zegt als “Add NZB” en klik erop. Wanneer u daarom gevraagd wordt, kiest u het bestand dat u net gedownload hebt en klikt u op “Uploaden”.
Uw binaire bestanden zullen naar uw computer worden gedownload in de vorm van gecomprimeerde.rar-bestanden. Wanneer deze volledig gedownload zijn, un-rar ze dan gewoon en plaats ze in het bestand van uw keuze op uw computer. U kunt een snelle anti-viruscontrole op uw nieuwe bestand uitvoeren, maar dat is het – u hebt uw eerste Usenet-bestand gedownload!
Automatisering
Er zijn een aantal programma’s die een deel van dit proces voor u kunnen automatiseren, of die downloads van inhoud in het verleden of in de toekomst kunnen plannen. De meeste van deze programma’s richten zich op downloads van dingen als films, TV-series, en muziek. Zoek op het web naar “Usenet automatisering” om deze te vinden.

Moet ik een VPN gebruiken bij Usenet?

Toegang tot Usenet is vrij veilig, maar als u een VPN gebruikt, bent u nog veiliger. Bij toegang tot Usenet wordt uw IP-adres gewoonlijk geregistreerd en opgeslagen op het moment dat u een NZB-bestand van uw indexer krijgt, en ook wanneer u het binaire bestand naar uw computer downloadt.

Door een VPN te gebruiken voorkomt u dat u op deze punten gezien wordt, en dat iemand kan zien dat u online naar Usenet-gerelateerde sites en programma’s gaat.

Als u besluit een VPN te gebruiken om toegang tot Usenet te krijgen, raden wij u aan de gratis trial van Eweka uit te proberen, die 14 dagen loopt of 30 GB, afhankelijk van wat het eerst komt. Newshosting is een Usenet provider die een aantal uitstekende Usenet abonnementen aanbiedt, maar ook een VPN service als add-on.

Het biedt een echt veilige verbinding met de protocollen OpenVPN, PPTP of L2TP en 256-bit encryptie, een gebruiksvriendelijke interface, en een verbazingwekkende betrouwbaarheid met onbeperkte en ongelimiteerde bandbreedte.

Als u meer functionaliteit van uw VPN wilt, stellen wij voor om de gebruikersfavoriet ExpressVPN uit te proberen. Het staat in bijna elke categorie op de eerste plaats en biedt gebruikers geweldige snelheden, streaming, en beveiliging.

Samenvatting
Het is een verbazingwekkende prestatie dat Usenet gelijke tred heeft gehouden met de technologie sinds voordat het internet ook maar een ding was, en nog steeds de beste methode is om bestanden te delen.

Ja, het is een beetje onhandig om er toegang toe te krijgen en het te gebruiken, maar het is zeker de moeite waard om toegang te hebben tot het grootste en oudste communicatieplatform ter wereld, naast het downloaden van inhoud tegen hoge snelheid.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *